dapat atau tidak

Go down

dapat atau tidak

Post  qubb on Wed Sep 17, 2008 4:29 am

Tersebutlah kisah pada masa dahulu ada seorang yang amat malang nasibnya, selalu ditinpa kesusahan.

Pada hari jumaat seperti biasa Pak Pandir pergi menanam padi (tanam anak padi), apabila tgh hari pak Pandir melihat semua orang disekilingnya sudah tiada, maka baliklah Pak Pandir. Apabila sampai sahaja dirumah Pak Pandir terdengar Mak Endah meleter.
"kenapa awak baru pulang nanti tak sempat pulak ke masjid untuk sembahyang Jumaat, dah dua kali Jumaat awak sempat sembahyang Jumaat."
"wak jangan risau sempatlah saya sembahyang Jumaat nanti."kata Pak Pandir. Selesai sahaja mandi Pak Pandir terus pergi ke masjid dengan menunggang basikal untanya. apabila Sampai diperkarangan masjid Pak Pandir terdengar Bilal sedang iqamah, lalu Pak Pandir terus melancarkan basikalnya ke perdu pokok nangka.
oleh kerana ruang sembahyang telah penuh Pak Pandir terpaksa mencari ruang sah yang masih kosong, maka terjumpa ruang tersebut.......... berkatalah Pak Pandir "kan aku dah kata sempat sembahyang Jumaat"
maka Apabila Pak Pandir rukuk berkatalah Pak Pandir "patutlah tiada orang sembahyang disini rupanya ada tiang. apabila Imam sujud Pak pandir melihat dikakinya masih ada selipar. (laaaaaaaaa naik sembahyang tak buka selipar. nak cepat kata kan takut tak sempat sembhyang Jumaat".
selesai sembanhyang Jumaat maka pergilah Pak Pandir ke rumah tok penghulu untuk menggambil upah menanam padi.
Pergilah Penghulu bersama Pak Pandir ke sawah kepunyaan Tok Penghulun tersebut.
Alangkah terkejutnya Tok Penghulu melihat sawahnya."saya tak dapat bayar kerana awak tanam padi di atas tanah orang lain
ternenunglah Pak Pandir memikirkan nasid yang menimpanya.
avatar
qubb
Cikgu Baru
Cikgu Baru

Posts : 16
Join date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: dapat atau tidak

Post  TanSri on Wed Sep 17, 2008 3:27 pm

kesiannya kat pak pandir..dari aku kecik..sampai dh keje pak pandir asyik kene ja..hehehe

_________________
Quality Content Needed:Pihak admin akan meneliti setiap thread untuk memastikan hanya perbincangan berkualiti sahaja akan dikekalkan di dalam forum. Semoga semua ahli forum dapat mengekalkan perbincangan berkualiti.

Sila tanya di forum:Jangan pm saya soalan-soalan. Sila tanya soalan-soalan anda di forum kerana di forum ramai yang boleh mendapat manfaat daripada soalan anda tersebut.
avatar
TanSri
Admin
Admin

Posts : 101
Join date : 2008-09-05
Age : 36
Location : Malacca,Perlis,Phuket,Liverpool,Tanjung Balai,Mekah

View user profile http://bicarapendidik.forumotion.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum