Who is Qarin???

Go down

Who is Qarin???

Post  kekoh on Wed Sep 24, 2008 9:29 am

I guess, maybe some of us would ask this question when a particular situation arises. Especially when somebody saw someone whom had died sometime ago but appearing again... Eg. like arwah nenek kita tengah masak kat dapur, tentera jepun tengah polish boot dia n so on.......below is the explaination why these kinda cases kept happening...... kita ingatkan ROH rupa-rupanya QARIN......
>
> One asked:
>
> Assalamualaikum....
>
> Ustaz, adakah Qarin ini memang wujud? Dan adakah infomasi ini boleh diambil sebagai sesuatu pengetahaun, dlm pendapat Ustaz? Kerana saya sering sekali dengar akan hal seperti ini dan juga pernah mengalaminya sendiri suatu masa dahulu bila menjalani latihan tentera di Pulau Tekong dahulu......
>
> Terima Kasih.
>
> MSA Ustaz Ghouse Khan Surattee wrote:
>
> Benar, qarin itu sebenarnya berpengaruh dengan amalan seseorang itu, jika baik amalannya baiklah dia dan begitu juga sebaliknya. Nabi kita pun ada qarin namanya Habibul huda kata orang kasf masih hidup lagi di madinah.
> Semua qarin lambat mati. Sebelum manusia mati kadang kala , qarin sudah kelirukan orang. Banyak berlaku, seseorang itu bila balik rumah terutama jika isteri sedang tidur atau ahli keluarga sedang tidur atau khayal, mereka perasan si ayah ni sudah balik dan berehat .....
> tetapi selepas setengah jam kemudian mereka terkejut sebab ayah yang sebenarnya baru sahaja ketuk pintu...ini kerja qarin.
>
> -----------------------------------------------------
>
> Tahukah anda setiap manusia dilahirkan dengan kembar masing masing?
> Setiap kali lepas ibu kita bersalin..si ayah akan membasuh uri..atau orang tua tua kata itu kembar kita... sebenarnya kembar yang dimaksudkan itu..dipanggil sebagai Qarin...
>
> Disebelah kanan kita ialah Malaikat yang akan menyuruh kita membuat perkara-perkara baik manakala Qarin kita akan berada di sebelah kiri dan mengajak kita membuat perkara perkara yang jahat.
>
> Seorang ustaz pernah bercerita...beliau sedang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Bangi pada malam hari. Dalam perjalanan..dia bertembung dengan seorang perempuan, berpayung di dalam hujan gerimis.
>
> Ustaz ini menghentikan kereta beliau dan menumpangkan perempuan itu balik ke rumah.. Sepanjang perjalanan perempuan itu menyatakan bahawa dia seorang pelajar UKM tahun 2. Ustaz ni pun belum berkahwin..merasa seronok dapat berkenalan dengan pelajar perempuan tu.
>
> Tambahan pulak Ustaz ni pun mengajar di UKM. Sampai di rumah perempuan tersebut berpesan supaya tidak lagi dtg ke rumahnya kerana ibunya tidak suka lelaki datang.
>
> Balik dari menghantar perempuan tersebut, ustaz ini pun bercerita la pada rakan serumahnya..dia berkenalan dengan perempuan cantik ni tapi tak berpeluang hendak berjumpa lagi.
>
> Hendak dijadikan cerita..esoknya ustaz tersebut mendapati perempuan semalam tertinggal payung nya. Adalah peluang dia pergi kerumah perempuan tadi.
> Sampai dirumah perempuan tu..ibunya saja yang ada di rumah. Ustaz tu pun bertanya tentang perempuan tadi dan cerita la tentang payung nya yang tertinggal tu. Ibu perempuan tu terkejut..dan menerangkan bahawa perempuan tu memang tinggal di situ, student UKM tahun 2, tapi telah meninggal 2 tahun yang lalu.
>
> Jika peristiwa itu pernah anda lalui..atau akan lalui..Smile jgn terkejut..kerana apa yang anda jumpa ialah Qarin seseorang yang telah meninggal dunia. Qarin ini akan mengulangi detik detik kematian seseorang serupa seperti yang berlaku setiap malam.
>
> Qarin akan memakai pakaian yang serupa..cth: jika seseorang mati di langgar kereta ketika sedang menahan teksi..Qarin juga akan dilihat sedang menahan kereta seperti keadaan sebelum seseorang itu mati.
>
> Untuk itu jangan takut kerana setiap makhluk di muka bumi ini tak kira jin atau syaitan atau Qarin..semuanya adalah makhluk Allah belaka.
>
> Sebelum memulakan sesuatu pekerjaan jgn lupa mmbaca ........A'uzubillahiminashaitonirrajim...
>
> InsyaAllah.. selamat dan sejahterehhhhh.....kepada kita yang masih hidup buat la kebaikan supayakita dapat mendidik Qarin kita untuk turut membuat kebaikan dan akhirnya tidak berupaya menyuruh kita membuat kejahatan....
>
> Wallahualam..
>
> Salam
kekoh
kekoh
Cikgu Baru
Cikgu Baru

Posts : 48
Join date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Who is Qarin???

Post  TanSri on Wed Sep 24, 2008 1:51 pm

Terima Kasih..Alhamdulillah info yg menarik daripada saudara KEKOH!!!

_________________
Quality Content Needed:Pihak admin akan meneliti setiap thread untuk memastikan hanya perbincangan berkualiti sahaja akan dikekalkan di dalam forum. Semoga semua ahli forum dapat mengekalkan perbincangan berkualiti.

Sila tanya di forum:Jangan pm saya soalan-soalan. Sila tanya soalan-soalan anda di forum kerana di forum ramai yang boleh mendapat manfaat daripada soalan anda tersebut.
TanSri
TanSri
Admin
Admin

Posts : 101
Join date : 2008-09-05
Age : 37
Location : Malacca,Perlis,Phuket,Liverpool,Tanjung Balai,Mekah

View user profile http://bicarapendidik.forumotion.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum